Palvelut.

lapsetratsailla. K.Jenni Sormunen

Kuva: Jenni Sormunen

Pararatsastus

Lajina ratsastus on kaikille samanlainen: Erityisryhmien ratsastuksessa, eli pararatsastuksessa ratsastuslajia ei muuteta, mutta opetus, varusteet ja olosuhteet voidaan järjestää tilanteen mukaan sopiviksi. Tavoitteena on tukea ratsastajaa erilaisilla toimintatavoilla ja apuvälineillä siten, että ratsastaminen onnistuu turvallisesti ja ratsastaja voi kehittyä omien mahdollisuuksiensa mukaisesti. Ratsastus- ja hevostaitojen opettelemisen rinnalla tulevat mielenvirkistys ja kunnon kohottaminen.

Hevosavusteinen toiminta

Hevosta käytetään monin eri tavoin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Hevonen on hyvä kasvattaja, opettaja ja yhteistyökumppani – eikä hevonen syrji. Hevosen kanssa tekeminen on vaikuttavuudeltaan laaja-alaista ja monitasoista niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Hevosen ja ihmisen välinen vuorovaikutus vahvistaa mm. tunnetaitoa, itsetuntoja ja elämänhallintaa.

Hevosta käytetään monin eri tavoin kuntoutuksessa, ja hevonen auttaa syrjäytyneitä pääsemään takaisin kiinni yhteiskuntaan. Etenkin terapiatyössä korostuu terveysalan ammattilainen osaaminen ja hevonen toimii kumppanina mahdollistaen kuntouttavan toiminnan. Hevosavusteista toimintaa voidaan käyttää mm.

  • ennaltaehkäisevässä työssä ja avohuollon tukitoimissa
  • toimintakyvyn ylläpidossa
  • ikäihmisten aktivoinnissa
  • lastensuojelussa tai perhekodeissa

Hevosella nähdään tulevaisuudessa yhä merkittävämpi rooli ihmisen hyvinvoinnin edistämisessä niin virkistys-, liikunta-, hyvinvointi- kuin sosiaali- ja kuntoutuspalveluissa. Hevosavusteinen toiminta (Equine Assisted Activities eli EAA) kuuluu Green Care -kehyksen alle.

Hevosavusteinen toiminta ei ole ratsastustaitojen opettelua vaan hevosen avulla opetellaan oman kehon, mielen ja/tai käyttäytymisen hallintaa. Toiminta voi olla mm. hevosenhoitoa, tallitoimintaa, maastakäsittelyä ja paljon muutakin.

Ratsastuksen ohjaaminen

Ratsastustunnit ilman talutusta on tarkoitettu lajin alkeet osaavalle harrastajalle noin tasolla heC-A. Tunnit toteutetaan kentällä kouluratsastuksena tai maastossa. Mahdollista opetella myös esteratsastusta, juoksuttamista, ajamista tai ohjasajoa. 

Tekstien lähteet: SRL ja Hippolis

Hevosten ja ratsastajien varusteiden kunnostus ja valmistaminen

Valjas- ja satulasepän työt

Ps. Tuothan huollettavat varusteesi puhdistettuina!!

Hinnasto ja palveluehdot löytyvät täältä. Luethan myös ohjeet tallilla toimimiseen.

rterapia. K.Christa Matikainen

Kuva: Christa Matikainen

Kuva: Anu Tuoriniemi